Franz Kafka Processen

Franz Kafka Processen

Hvis man skal sige noget om Franz Kafkas Processen kan det meget let bare blive en masse ord. Men jeg vil gøre et forsøg med at forklare alligevel.
Bogen Processen handler om Josef K der bliver anholdt, uden at vide hvorfor, og hans kamp med et bureaukrati af et retsvæsen. Et retsvæsen så stort at ingen rigtig kender omfanget af det. Lovene som er hemmelige er skrevet i et kancellisprog som kun særlige dygtige advokater forstår. De dygtigste advokater er der ingen der nogensinde har mødt.
Sådan er det hele vejen igennem.

Det er en virkelig god bog og den er til tider ret morsom. Nogen af de ting der sker, er virkelig absurde. Det er en bog jeg virkelig vil anbefale alle at læse. Den er et must.

Hvis man ringer til en offentlig myndighed skal man først trykke sig igennem en menu i telefonen. Når man endelig får fat i et menneske bliver man stillet om flere gange. Til sidst bliver man stillet om til den person man startede med, som måske skælder en ud over man ringer hele tiden og kan ny pludselig godt svare på ens søgsmål. Denne absurde procedure kan få enhver til at føle sig umyndiggjort og ude af stand til at gennemskue, hvad magtinstanserne foretager sig. Situationer som denne er siden blevet rubriceret som “kafkask”.

Her kan du læse mere om Franz Kafka og her er en udsendelse om ham Dr2 Deadline 2.sektion. Dog kunne man ikke se programmet da dette blev skrevet.
Virkelig godt skrevet. Karakteren 5 ud af 6.
Udsendelsen er også her:

Så er der Orson Welles filmatisering af Franz Kafkas Processen som fås på DVD.
Filmen er virkelig tro mod bogen, men jeg vil tro at man ikke forstår et muk af det hele hvis man ikke har læst bogen. Når man har læst bogen er filmen et must. Dog er slutningen anderledes end i bogen men det rykker ikke ved at det er en god film. Filmen er med Anthony Perkins som Josef K. Han spillede også med i Psycho. Filmen er fra en tid hvor mange statister ikke kostede noget. Der er kontorscener med hundredvis af mennesker der hver især sidder ved hvert sit skrivebord. Jeg vil give karakteren 4 ud af 6.

En sidste ting er filmen Kafka, med Jeremy Irons som Franz Kafka, som fås på DVD. Her får man rigtig indblik i det kafkske univers. En meget underlig film hvis man ikke kender til Franz Kafka. Se den når du har læst Processen. Filmen handler om Franz Kafka der i år 1919 bor i prag. Om dagen arbejder han i et stort upersonligt forsikringsselskab og om natten skriver han historier om mænd der bliver til gigantiske kakerlakker. Da hans ven bliver myrdet forsøger han selv at opklare mordet. Det meste af filmen er i sort/hvid selv om den er fra 1991. 3 ud af 6.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.